woensdag 16 maart 2016

Tutorial omkeerbaar poppenjurkje (babyborn) PoppelienZoals jullie al gemerkt hebben, ben ik een beetje in de ban van de poppenjurkjes voor mini-elien. Ik heb dringend een andere naam nodig, gezien ons Elientje meer haar had! Bij nader inzien, noem ik dit nu het Poppelien-kleedje :) #poppelien

Voor het patroon, heb ik een bestaand jurkje overgetekend, en tel ik overal 1cm naadwaarde bij, aan de zoom 2cm.

Op onderstaande foto zie je de patroondelen, gezien ik een leek ben in inscannen, en netjes tekenen, en ordelijk uitmeten, .... Is het zo ook goed gelukt.

Jawel, dit is echt het enigste dat je nodig hebt, oke, dit en 3 kamsnaps
Hoe knip je dit? 

je neemt 2 soorten stof, ik heb hier voor paars en groen gekozen. 

- Het lint is 3 cm op 18 hoog, uiteraard kan dit ook sierlint zijn, dan pas je de breedte gewoon aan, voor de stevigheid zorg ik voor 1cm.
- Patroondeel 1 knip je uit elke stof 3keer. 1x aan de stofvouw (geen naad bijtellen aan de vouw, aan de andere kanten 1cm) en 1x dubbel, dan heb je 3 lapjes paars nummer 1 (of rood, of groenwittebollekes)
-Patroondeel 2 knip je ook 1x op de stofvouw, met als uitzondering dat je hier nog eens 4cm bijtelt, om het te rimpelen, je lap wordt wanneer je hem openplooit 8 cm breder, lekker veel rimpelruimte. Ook knip je het ook een keer dubbel, zodat je gelijke delen hebt.

Je knipt het ook uit in de andere kleur stof die je wilt nemen.

Hoe beginnen we eraan?  
1. je plooit je lint opdat het 1cm breed is, je kan dit plooien, of met de goede kanten opeen stikken en door middel van een veiligheidsspeld een lintje maken. Zorg dat je een lint van 18cm hebt, dat je in 2 kunt knippen opdat je 2x 9 cm hebt. 


2.Leg de korte kanten van deel 1 met de goede kanten op elkaar, naai ze aaneen en strijk de naden open, doe dit voor beide stoffen. 

3. Leg de lusjes lint zoals op de foto (stof met de goede kanten op elkaar) Het mag gerust overlappen, de lintjes mogen gerust een stukje uitsteken, en mogen zelfs korter.  Niemand houdt van litskes die afzakken. Stik ze vanboven ook al vast, dan zit je al niet met die vervelende speldjes. 4. Dit vind ik tricky om uit te leggen, Ik stikte de ronding, tot waar de zijnaden tegen elkaar kwamen, en deed dan m'n naaivoetje omhoog, zo kon je wat spelen met het stof en het lint waardoor het vlotter ging.

Als je de stappen goed gedaan hebt, eventjes netjes opstrijken, en dan krijg je dit als resultaat.

Nu het rokje! Wees content, het moeilijkste deel is al voorbij, applausje en een koffie of theetje voor jezelf, je dochtertje zal supercontent zijn! 

Bon, de rok dus.

Rimpel met middelste stuk opdat het even breed is als de brede strook van deel 1. Je krijgt een kleine subtiele rimpel, die ik net leuk genoeg vind voor zo'n poppenjurkje. Naai de schuine kanten van de losse delen 2 aan het groot stuk, deze moeten niet gerimpeld worden. Doe dit ook met de 3 rokdelen in de andere kleur. 
Naai 1 rokdeel met de goede kanten tegen de goede kant van het bovenstukje, let erop dat je maar 1 laag van de 2 stofjes van het bovenlaagje stikt. Speld de zijnaden mooi op elkaar. Doe dit ook met de andere delen en bekijk je resultaat! Wauw goed gedaan, zoals je ziet, zijn enkel de zijkanten en de onderkant nog open. Dit gaan we nu fixen. Je legt je kleedje zo dat de goede kanten mooi op elkaar liggen en speldt rondom vast. Laat opzij een ruimte van 4cm om je jurkje netjes te keren en stikken maar. We zijn er bijna! 


Keer om et voila!!!!!! Je jurkje is klaar!!!! 
Je mag nu je kamsnaps plaatsen, ik heb eentje vanboven geplaatst, eentje op het dikste stuk stof en eentje een 3tal centimeter onder het dik stuk. 


Hopelijk heb je wat gehad aan de tutorial en kijk ik met liefde uit naar jullie werkjes!!! 


2 opmerkingen:

  1. Waw Rebecca geweldig uitgelegd... ik zou hier zelfs mee aan de slag kunnen hoor. Maar de naai microbe zot ni in mij en een dochter versie van mij zal er nooit komen dus zal ik hier dus ook nooit aan beginnen. Maar geweldig werk. Groetjes B

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waw Rebecca geweldig uitgelegd... ik zou hier zelfs mee aan de slag kunnen hoor. Maar de naai microbe zot ni in mij en een dochter versie van mij zal er nooit komen dus zal ik hier dus ook nooit aan beginnen. Maar geweldig werk. Groetjes B

    BeantwoordenVerwijderen