donderdag 6 oktober 2016

Naaien: Gratis patroon Skippy Skirt

Marie-Paule, u allen beter gekend als Madame SoPoposew, besloot zich aan een eigen patroon te wagen. Gezien de meeste naaisters onder ons dochters hebben, werd het de Skippy skirt. Een handig patroontje, dat niet veel stof en kennis nodig heeft, om er prachtig uit te zien.

In 'ons' sew naaiz'-groepje zocht ze Chinese vrijwilligers die dit wilden testen. Ik geef toe, ik ben een sucker voor wat goedkoop of gratis is, zeker als het om m'n hobby gaat. Ik heb een beetje vrije tijd die me nog resteert, en bood me dus aan. Voor een rokje van 2-4 jaar heb je maar 30! cm stof nodig! Dit doet me denken aan m'n jurkje dat ik maakte met een restje van 35cm. Voor de grootste maten heb je 50 cm nodig, en face it, dat hebben we allemaal nog wel ergens liggen. Het patroon werd al even snel afgedrukt, en terwijl de kinderen even 'niet beschikbaar waren', lees een dutje en buiten aant spelen, besliste ik eraan te beginnen. Het deed deugd, terug wat naaitijd. de laatste keer was een dikke week geleden...

Bij het uittekenen thuis bleek dat ze in het copycenter een foutje hadden gemaakt. Dit komt vaker voor, het testvak was 4.5 cm ipv de 4 die op het patroon staat. Ik compenseerde dit door de naadwaarde kleiner te maken. Volgende keer laat ik hem gewoon weg. Het rokje past nog steeds.Zoals je ziet, is het rokje meer dan goedgekeurd! De zakken vindt ze geweldig, en ik hoop dat ze er veel schatten in kwijt kan.

Op zaterdag maakte ik eentje voor de dochter van een dierbare vriendin. Aline, de prinses in kwestie wordt 4 en haar mama heeft net haar voetjes in de poel die 'naaien en vergeet vrije tijd' gezet. Dankzij haar kocht ik de cameo ook. Schatten van mensen, ik ken hen al 17! jaar! Das langer dan dat ik m'n eigen lief ken....

Ik vond m'n vlieseline voor de knoopsgaten niet, dus probeerde ik een experimentje uit. gelukkig heb ik een knappe lieve dochter die (mits een kleine omkoping) zeer graag poseert. Marie-Paule had een facebookgroepje aangemaakt voor de testers, en al snel antwoordde ze op mijn vraag ivm de buikomtrek.

Ik paste de boordband een beetje aan, en maakte hem aan beide kanten 1 cm korter. Ik naaide hem aaneen, en streek hem dubbel. De elastiek (2 cm korter dan de buik omtrek en aaneen gestikt met een zigzag) deed ik in de boordband. Vanbovenaf lijkt het op een donut met vulling in, en ik hield de elastiek op zijn plaats met Wonderclips. Dan speldde ik de boordband aan het rokje (hou rekening met de richting van de tekening), en lockte ik hem aan elkaar.

Bij dit rokje heb ik de zoom ook bewerkt met de overlock. Ik heb de lengte niet kunnen nameten, maar ik plooide 2 cm naar binnen, en streek die plat (zo heb je 2 lagen stof), daarna plooide ik deze naar buiten, zodat je aan je naad 3 lagen stof hebt, en kan je deze overlocken. Het heeft een leuk effectje, en is handiger dan 'naald uithalen, tweelingnaald insteken, opnieuw inrijgen, en duimen dat je tweelingstiksel lukt). De locknaad stikte ik gewoon vast, zodat hij niet kan omkrullen.Zo heb ik 2 rokjes gemaakt met hetzelfde stof, en beide toch totaal anders. Ik ben verkocht, dit is het ideale rokje voor de beginnende naaisters, en zeker de beginnende naaisters die een overlock hebben.Rest me enkel te zeggen dat je dit patroontje hier kunt vinden, en ik wens je veel maakplezier!

4 opmerkingen:

 1. Leuk gedaan en ik vind het gewoon ook een leuk rokje. Uw dochter is er ook duidelijk overtuigd van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het rokje wordt hier vaak gedragen, met een dochter vol kattekwaad horen rokjes eens zo leuk te zijn he :)

   Verwijderen
 2. Leuk gedaan en ik vind het gewoon ook een leuk rokje. Uw dochter is er ook duidelijk overtuigd van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super schattig en inderdaad een toppatroontje ��

  BeantwoordenVerwijderen