maandag 31 oktober 2016

Uiteten: O'Geros in Genk

Papa vertrekt terug op vakantie, de hardwerkende gepensioneerde schat, kent zichzelf een vakantie toe in een zonnig land, en komt terug wanneer de zon hier weer komt piepen. Om hem zijn laatste dagen in ons indian summer-landje aangenaam te maken, gingen we dus lekker met hem eten. Kristof, mezelf en paps dus.

Omdat we al zo vaak in De Molen geweest zijn, koos ik voor lekker Grieks. Tja, Genk telt veel Grieken, in Hoevenzavel zelfs 4 op 1 straat! En ik keek uit naar frisse tzaziki's, pittige fetakaas, romige tarama en knapperige calamares! Met cheezy Griekse achtegrondmuziek reden we naar de plek, waar ik elke keer 2x voorbij kom als ik naar bovengenoemde meneer rij. Want, je moet weten, die papa van mij, is ook onze babysit. Hij wist zelfs van niets, de gps toonde ons naar Vennestraat 1, een groot mooi pand, gekend van 'de Griekse frituur'.

Het interieur straalt vrouwelijkheid uit! Een mooie foto van de grootmoeder, de mama en de dochter verwelkomen je, en een plastieken rozenwand (nee, geen nepbloemen, maar glas-uitstralende tegels, je snapt me wel wanneer je er zelf eens naartoe gaat) scheidt de ontvangstruimte van het restaurant. Hoezo? Geen blauw witte decoratie? En waar zijn de zuilen dan? De Griekse godinnen die je bij elke standaardgriek tegenkomt? Moet ik nu echt alles wat ik ken van de Griekse levenswijze theatraal van de tafel slaan? Zelfs de Griekse wachtzaalmuziek die je bij elke Griek hoort (hebben ze dan dezelfde cd?) was er niet? What kind of mindfuckness is this?We werden hartelijk welkom geheten door Mariane, ik ken haar via een facebookgroep, waar ik een zoekertje plaatste om lekker uiteten te gaan, en zij haar eigen zaak aanprees. Dat de dochter haar vlotheid van haar mama geërfd heeft valt niet te ontkennen. De laatste keer dat we Grieks gingen eten, ... tja, daar kom ik nog wel op terug.

Grieks bonensoepje, kaasbrood, quiche met prei en feta en huisgemaakte chips met een heerlijk sausje

We kozen na lang zoeken voor het lievekesmenu. Een zalige formule die je laat proeven van de eigenwijsheid die O'geros zo zalig maakt. Je krijgt er vanalles, aanzie het als een hapjesbuffet, met elk met liefde gekozen maaltijden, voorafgegaan met nog veel lekkers! Te bedenken dat ik de Mezze wou als voorgerecht... Gelukkig zei Mariane dat ik dit best niet kon nemen want 'velen krijgen het lievekesmenu niet eens op'. Bon, dan had je mij nog niet ontmoet, ze noemen me niet voor niets een bodemloos vat! Echt, ge zoudt eens sushi moeten gaan eten met mij? Nuja, ik honger me dan ook letterlijk uit!

minifrietje Gyros!
Terug naar het lievekesmenu! Kristof vond de opstelling van de menukaart een beetje, nuja, raar is veel gezegd, maar het is een totaal eigenwijze kaart. Je merkt dit ook aan de bierkaart. Ze hebben er echt hun werk van gemaakt. geen commerciële brol, zoals Jupiler (die serveren ze wel in de Griekse frituur), helaas ook geen Kriek. Maar lekkere Mythos, en lokale bieren van Triporteur en het Jessenhofke. Hoedje af dames, ook namens mijn lief! De foto's hierboven zijn enkele van de 'voorhapjes' die je krijgt.

Wat hierin zat, ondek je zelf maar eens als je gaat, het was heerlijk! 

Als je dit ziet, weet je meteen, nope! Hier ga ik niets 'typisch grieks' aantreffen. Ofwel liegen de Griekse restaurants ons iets voor, ofwel moet Griekenland uit veeeeeel meer bestaan dan enkel fetakaas en olijven! De bediening is ook zeer vlot, en iedereen in de zaak weet wat ze serveert. We kregen ons menu, ik ben er zeker van dat hadden we dit voor 2 besteld, we nog over zouden hebben. Wat dacht ik wel niet met mijn mezze's! We kregen een prachtige aanbieding met Moussaka, Griekse pasta (zonder tomatensaus zoals overal geserveerd), Calamares met gegrilde citroen (details mensen, details!), ribbetjes die van het bot afvielen, lamskoteletjes in een tomatensausje met fetakaas, stukjes dorade, mosseltjes in een currysausje en nog 2 heerlijke sauzen erbij. Dames vergeef het me als ik iets vergeten ben. Dit is echt een succesrecept! De porties zijn meer dan voldoende, en ze komen met plezier nog langs om je kommetje bij te vullen. Helaas kregen we een telefoontje dat we dringend naar de kindjes moesten gaan, niets erg aan de hand, maar onze aanwezigheid was vereist, en we moesten papa nog terug naar huis brengen. De overschot werd ingepakt, en ben ik as we speak aan het opeten, onder dwingende aanwezigheid van Pluche, die het moet doen met de restjes. Nee schat, mama deelt dit eten zelfs niet met haar kat! (Oke, het randje vet aan m'n lamsvlees krijg je wel)


De glaasjes werden uitgedronken, en we brachten papa naar huis. Tijdens het afscheid spraken Mariane en papa nog over de migratiegeschiedenis die ze beiden hebben doorgemaakt, papa kent de Pater Familias van O'Geros nog van in de mijn en in de Ford destijds! Dat doet wel iets, meteen zag je herinneringen opkomen bij hem, en ook in mij brak er iets. Dat is nu hetgeen wat Genk groot maakt, alle culturen, alle smaken en de verhalen die alles vermengen tot 1 mooi geheel. We leven al in een wereld die eerder uit vooroordelen bestaat, dan de voordelen die we kunnen meemaken. Achja, elk dragen we wel een klein steentje bij tot een mooie maatschappij zeker? 

Rest mij enkel het hele O'Geros-team te bedanken voor het overheerlijke eten, de fijne ontvangst en de prettige avond! Ze gaan mij hier zeker nog zien, Kristof liet vandaag subtiel vallen dat die minifriet gyros superlekker was... Tja, mannen en subtiliteit... Na een zalige eftelingdag, en het nagenot van de lekkere restjes wens ik jullie een zeer fijne avond toe! En bezoek zeker O'Geros op de Vennestraat 1 in Genk! Of hun heerlijke afhaalspecialiteiten die je thuis doen nagenieten van de niet typisch Griekse keuken! 4 opmerkingen:

 1. en nogmaals kudos voor het serveren van DEFTIG bier ipv commerciële rotzooi als leffe!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jah in de sushi mogen we de all you can eat formule niet meer nemen lol 😂 maar hmmmmm dit brengt mijn maag wel aan het knorren hoor !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe niet mee aan 'all you can eat' niet meer nemen ;) Binnekort weer? ;)

   Verwijderen