zaterdag 25 februari 2017

Don't adopt, shop!

En dat mag je letterlijk nemen!

Sinds ons hondje gestorven is, is er iets gebroken in het gezin. Robbe die soms huilt omdat hij Fievel mist, Elientje die denkt dat hij op vakantie is, en Kristof die echt verloren loopt zonder zijn maatje... We zijn dus op zoek naar een nieuw maatje om ons gezin aan te vullen.

Afbeeldingsresultaat voor don't shop adopt

Eisen:
Lief met de kindjes, tolerant met de kat. Een maatje dat kwispelt wanneer iemand thuiskomt, en blaft bij vervelende deur aan deur verkopers!

Omdat we bij Fievel, terecht kwamen bij een broodfokker in Zonhoven (die duidelijk een heel arsenaal aan handen boven zijn gore hoofd heeft, en altijd mag blijven doordoen!), willen we het nu anders aanpakken. En dus gingen we op asieljacht.

Je vindt veel dierenasielen, en zo te merken hebben ze allemaal hun manier van aanpak. In het dierenasiel van Genk, mag je meteen gaan kijken, en zie je je hond direct. Nuja, de hond die je aanstaat. Zij hebben hun 'rapport', waarin de eerste bevindingen van een hond staan, hoe hij met kinderen, andere honden, en sociaal is... Ons hart ging naar Loucky, Een hondje van 9 maanden oud, en op het papier stond dat ze niet compatibel was met kleine kindjes... Raar, want ze heeft Elien zelfs kusjes gegeven. Nee, niet met kleine kinderen, ze heeft de drang om 'haar speelgoed' te beschermen. Logisch toch, ik hanteer ook het 'I licked it so it's mine'-principe. Maar ze zou kunnen grommen en happen, en een meisje van 3 jaar snapt dat niet. Zij het niet, dat dit meisje van 3 jaar weet wanneer ze zelfs Pluche moet rust moet laten en wanneer niet. Nuja, we kunnen niemand verplichten, en Loucky zal wel een huisje vinden waar ze welkom is. We zwijgen even over de prachtige Stafford die naast haar zat, en ook dolgelukkig was om ons te zien. Jaja, ze wachten ook op jou! Een kat krijg je zo mee, terwijl je bij een hond zelfs een huisbezoek krijgt! Hallo, gelijkheid tussen dieren! Is een kattenleven minder waard dan dat van een hond, en heeft een kattenmens meer recht op haar furmate te vinden?

In het dierenasiel van Sint Truiden, hanteren ze dan weer een totaal ander principe. Geen ruimte waar je de honden in een kooi kunt bezoeken, nee, jij meldt je aan, via mail... Krijgt een 'alleen lezen' exemplaar, dat je moet invullen en moet opsturen, en zij selecteren welke hond geschikt is voor jou. Oke, hier kan ik nog mee leven. Maar zo'n procedure neemt tijd in beslag, want ze hebben geen 'echte uren'... Bij Pluche en Aïki (onze katten), gingen we naar het asiel, en kregen we ze meteen mee naar huis. We moesten geen lijstjes invullen... Nuja, intussen is hij ingevuld en verzonden, en hoop ik uit de grond van m'n hart dat we de kleine pup toegewezen krijgen, want ja, met 2 kindjes, en een kat, is het gevaarlijker om een hond met een rugzak mee in huis te nemen. Een pup leert gaandeweg wel haar plekje kennen in de hiërarchie van een huishouden.

Erna belden we naar een dierenasiel in Kinrooi, en daar moesten we ook een afspraak maken... Erg, weet je dat wanneer je het bedrag meeneemt, je bij een broodfokker gewoon je pup krijgt? Terwijl asieldieren gedumpt zijn omdat de eigenaars 'de opvoeding onderschat hadden' (hou die pil dan maar gewoon tussen uw benen, kinderen zijn erger!), verhuisd zijn, of op vakantie vertrokken! Ja, we brengen ze naar het asiel en klaar ermee. PUNT.

Jammer, zelfs voor de schoolkeuze van je kinderen moet je precies minder moeite doen. Je droomjob vindt je op de dag zelf, de ware? Net om de hoek! Maar een gedumpt dier een stabiel thuis geven? Nee, gelieve eerst via de dierenpleegzorg te passeren. Ja natuurlijk snap ik dat ze graag weten naar wie het dier gaat, maar kan er dan geen algemene code tussen de asielen bestaan? Zorg voor een telefoonnummer waar je niet op een voicemail uitkomt. Doe zoals in Nederland, en richt 1 database op, waar alle diertjes en hun contactgegevens instaan. Maak het makkelijker, zo krijgen mensen die niet beter weten (zoals wij met Fieveltje), de juiste informatie om NIET naar zo'n kapaza-verkoper te gaan die toevallig net het hondje hebben dat ze willen.

Wij, wij willen gewoon terug een maatje, ik kan er niet tegen om mijn maatje zo droef te zien rondlopen... Ken jij een dierenasiel, met een jonge hond, mannetje, wijfje, maakt niet uit, van een niet te groot ras. Laat ons iets weten.

Wil je mee veranderen, deel dan dit bericht! Zodat er eindelijk iets kan veranderen in het dierenwelzijn, want deze beestjes kozen er niet voor om gedumpt te worden.

Dikke knuf!

1 opmerking:

  1. Misschien kan je eens kijken bij de Lily Associazione (http://www.lillyvzw.be/). Zij halen straathonden uit Sardinië en hier zitten ook wel puppy's bij :-). Veel succes met jullie zoektocht!

    BeantwoordenVerwijderen